Stop pupienkom a čiernym bodkám! Zistite, čo na ne platí 

ZATOČTE S PROBLEMATICKOU A MASTNOU PLEŤOU.
Mastnota, lesk a čierne bodky – trápi i vás táto nešťastná kombinácia? Potom je potrebné vybrať účinnú starostlivosť. Problémy s pleťou môžu byť aj príčinou stresu, ktorý ovplyvňuje stav pleti. A začarovaný kruh je na svete. Peknú a zdravú pleť ale môžete mať, i keď máte prirodzene mastnú pokožku.

Čo by ste mali vedieť o mastnej pleti?

Mastná pleť, ako už názov napovedá, má sklony k zvýšenej produkcii kožného mazu. Príčinou môže byť viac faktorov – genetická predispozícia, stres, hormonálne zmeny alebo nezdravý životný štýl. To všetko stimulujú mazové žľazy. Ich nadmerná činnosť potom stojí za nedokonalosťami na našej pleti.

Príčiny a následky alebo Ako pupienky vznikajú

Mazové žľazy nájdeme vo vrstve pokožky zvanej dermis alebo škára. Ústia pod povrchom pokožky pri každom chĺpku. Ak tieto žľazy produkujú príliš mnoho mazu, upchá sa úzky priestor okolo chĺpku a pupienok začne byť viditeľný na povrchu. Tým je pleť oslabená, a cez postihnuté miesto tak môžu preniknúť baktérie. Vo vnútri potom robia neplechu a pleť je zapálená a začervenaná. Trápia vás skôr čierne bodky? Zistite, ako na ne!
Tipy pre mastnú pleť

4 znaky mastnej pleti

  • Lesklá tvár: nadmerná produkcia kožného mazu vám skôr či neskôr vytvorí mastný film na celej tvári.
  • Rozšírené póry: ak sú mazové žľazy až príliš aktívne, nenechajú na seba dlho čakať ani rozšírené póry.
  • Bledá pleť: mastná pleť často trpí tiež zlým krvným obehom. Preto vyzerá nezdravo bledo. 
  • Pupienky v oblasti T-zóny: čelo, nos a brada – práve tu sa pleť mastí najviac.

Ako sa zbaviť mastnej pleti? Všetko začína správnou starostlivosťou

Mastná pleť potrebuje pozornosť. Určite si nevystačíte len s opláchnutím tváre pred spaním. Produkciu mazu treba mať pod kontrolou, aby bola koža menej lesklá bez pupienkov a čiernych bodiek. Na to je potrebné dodržiavať každodennú starostlivosť a nevynechať ani deň. Starostlivosť o mastnú pleť sa podobá diéte: ak len na chvíľu vynecháte, efekt sa nedostaví.

Vyčistite póry do hĺbky!

Čistenie je pre peknú pleť alfou a omegou. Nikdy ale nepoužívajte bežné mydlá, pretože by sa vaša koža vysušila. A to rozhodne nechcete. Suchá pleť sa totiž proti ďalšiemu vysušeniu bráni práve zvýšenou produkciou mazu. NIVEA Hĺbkovo čistiaci gél Clean Deeper s kyselinou mliečnou a výťažkom z magnólie uvoľní upchaté póry, uzatvára ich a zároveň pôsobí proti baktériám. Vaša pleť bude matnejšia, čistá a hladká. 
Pre zdravý vzhľad pleť po čistení tonizujte. Pleťové tonikum s nízkym obsahom alkoholu má dezinfekčné účinky a pre mastnú pleť je preto veľmi vhodné. Pozornosť venujte aj oblasti T-zóny. Najlepší ťah, ktorý môžete v boji proti pupienkom a nedokonalostiam urobiť, je vybrať si produkty z jedného radu. Jedine tak dosiahnete ich maximálnu účinnosť. Od značky NIVEA sú to výrobky určené na hĺbkové čistenie. 

Tip: Zbavte sa i hlboko usadených nečistôt a upchatých pórov jedným pohybom vďaka Osviežujúcej čistiacej pleťovej náplasti.

Aby bola vaša pleť hebká ako hodváb…

Možno to znie paradoxne, ale ak máte mastnú pleť, je hydratačný krém nutnosťou. Kožný maz je totiž vo zvýšenej miere produkovaný ako ochrana pleti pred vysušením. Ale pozor, pleť reaguje podobne aj na chlad, prílišné teplo a ďalšie abnormálne vonkajšie podnety. Pleť náchylná na pupienky a nedokonalostiam navyše ocení aj krém s obsahom antibakteriálnych a upokojujúcich ingrediencií. Stavte na NIVEA Zjemňujúci denný krém Naturally Good s organickým olejom z konopných semienok. Pôsobí proti začervenaniu a poskytuje okamžitú úľavu.

Ako poraziť pupienky?

Tipy pre pleť bez nedokonalostí: buďte pred pupienkami o krok napred!

  • Vyhnite sa podráždeniu: teplo, drobné odreniny a agresívna kozmetika – na toto všetko reaguje mastná pleť veľmi citlivo. 
  • Spútajte prebytočnú mastnotu: zmatňujúci púder a mejkap bez obsahu oleja absorbujú mastnotu, preto ak je vaša tvár lesklá, je pre vás táto kozmetika tá pravá. Pred nanesením je tiež vhodné mastnotu odsať do papierového obrúska.
  • Použite peeling a masku na pupienky: problematickej pleti pomôže aj odstránenie odumretých buniek a hlboké čistenie. Ideálne dvakrát až trikrát týždenne. Používajte iba jemný peeling a po ňom aplikujte aj pleťovú masku. 
  • Navštívte kozmetický salón: nechajte svoju pokožku pravidelne čistiť odborníkovi. Takáto hĺbková starostlivosť bude mať dlhodobý efekt.
  • Zmeňte svoj životný štýl: Nezdravé jedlo a zlé návyky stavu pokožky nepridajú. Fajčenie, stres a vyprážané i presladené pokrmy by ste mali vyškrtnúť zo života. Naopak, rutinou by mal byť dostatočný príjem čistej vody.
  • Niekoľko pupienkov zvládne každý celkom bez problémov. Má ale vaša pleť sklony k akné? Bude to chcieť účinnejšie zbrane. Mrknite na NIVEA tipy, ktoré vám poradia, ako s akné zatočiť.

Účinná pomoc z prírody: Vyskúšajte ju doma

Poraziť pupienky a nedokonalosti môžete vďaka sile prírody. Protizápalové účinky má napríklad nechtík lekársky. Pripravte si nálev z jeho okvetných lístkov! Bude sa skvelo hodiť na obklad, ktorý na pleti necháte niekoľko minút pôsobiť.

Proti čiernym bodkám zase funguje rýchle a jednoduché čistenie pomocou pary. Do horúcej vody pridajte pár kvapiek harmančekovej esencie, nakloňte sa nad nádobu a cez hlavu si dajte uterák. Stačí počkať približne 5 minút. Horúca para otvorí póry, ktoré následne vyčistí hĺbkovo čistiaca maska.

Harmanček
Nechtík lekársky, harmanček alebo sila pary. Naozaj fungujú!

DIY Pleťová maska

Pripravte si super osviežujúcu pleťovú masku. Stačí vám k tomu pár ingrediencií a za 3 minúty máte hotovo.