Kyselina listová v tehotenstve


PREČO BRAŤ VITAMÍN B9 PRED OTEHOTNENÍM I PO ŇOM.

Kyselina listová – jeden z mála vitamínov, ktorého zvýšený príjem pred otehotnením i počas neho vám odporučí snáď každý lekár. Prečo je kyselina listová pre vývoj plodu taká dôležitá a aké riziká hrozia pri jej nedostatku?

Prečo nadchádzajúce matky potrebujú kyselinu listovú?

kyselina listová je dôležitá pre vývoj plodu
 Zvýšiť hladinu vitamínu B9 by žena mala už niekoľko mesiacov pred otehotnením.

Čo vlastne o kyseline listovej vieme? Ide o vitamín skupiny B, ktorý poznáme aj pod názvom folát, acidum folicum alebo B9. Kyselina listová je nevyhnutná pre syntézu nukleových kyselín v bunkovom jadre, pri krvotvorbe a zvláštny význam má pre správny rast a vývoj plodu. Je preukázané, že príjem kyseliny listovej pred otehotnením a počas tehotenstva pôsobí ako prevencia pred potratom a vrodenými defektmi dieťaťa, veľký vplyv má najmä na vývoj nervovej sústavy. 


Užívajte vitamín B9 i pred otehotnením

Miecha a mozog dieťaťa sa totiž vytvárajú už v prvých týždňoch tehotenstva, a aby sa v tele matky pre toto obdobie vytvorila dostatočná hladina vitamínu, odporúča sa zvyšovať príjem niekoľko mesiacov pred otehotnením. Práve preto by kyselinu listovú mali do svojho jedálnička zaradiť všetky ženy, ktoré sú v produktívnom veku

Ak bábätko plánujete, je vhodné zvýšiť príjem kyseliny listovej už pol roka pred otehotnením, minimálne potom 2-3 mesiace pred počatím. Kyselina listová je pro vývoj plodu najdôležitejšia hneď na začiatku tehotenstva a odborníci odporúčajú udržovať si vysokú hladinu vitamínu najmä v prvom trimestri.

 


V akej forme telo vitamín najlepšie vstrebe?

Kde kyselinu listovú vlastne nájdeme?

Stačí kyselina listová obsiahnutá v potrave alebo by mali ženy užívať doplnok stravy? A v akých jedlách vitamín B9 vlastne nájdeme? Najvyšší obsah vitamínu obsahuje listová zelenina ako špenát a ružičkový kel, dobrým zdrojom je aj brokolica či špargľa, B9 nájdeme ale i v strukovinách alebo v obilných vločkách

Bohaté na kyselinu listovú sú kvasnice, tehotným ženám sa však neodporúča požívať ich vo vysokej miere. Zo živočíšnych potravín nájdeme vitamín B9 najmä vo vnútornostiach – v pečeni a ľadvinkách

obilne vločky
brokolica
zelenina

Príjem z potravín však nemusí stačiť

Kyselina listová je vitamín, ktorý citlivo reaguje na vysoké teploty, kyslík alebo svetlo. Preto z dôvodu tepelnej úpravy, zlého alebo príliš dlhého uskladnenia často o vitamín z našich potravín prídeme. Niektorí odborníci uvádzajú, že varením alebo skladovaním môžeme stratiť až 95 % vitamínu.

Naše telo navyše z potravy vstrebe iba asi 50 % obsiahnutej kyseliny listovej. Vstrebateľnosť vitamínu B9 z doplnkov potravín je vyššia a môže dosiahnuť až 100 %. Z tohto dôvodu odporúčajú odborníci ku zdravému jedálničku nadchádzajúcej matky pridať aj potravinové doplnky s vysokým obsahom kyseliny listovej.

 

Poraďte sa s lekárom

Kyselina listová patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode a jej prebytočné množstvo telo vylúči s močom. Nemusíte sa preto obávať predávkovania vitamínom alebo akýchkoľvek následkov spojených s jeho užívaním. 

Vždy ale platí, že by ste sa mali o prijímanom množstve poradiť so svojím lekárom. Niektoré lieky alebo choroby môžu mať vplyv na hladinu vitamínu v tele a lekár môže v týchto prípadoch odporučiť i vyššiu dávku vitamínu, než je odporúčaných 0,4 – 0,8 mg deň.

 
u lekára
productstage_bg